7 maart 2025
Geschreven door: Xanthe Vermeiden
Als mediator ben ik altijd benieuwd: wanneer stoppen mensen eigenlijk met luisteren? Wanneer bereikt een gesprek dat punt waarop niets meer echt binnenkomt? Dit is precies het moment waarop weerstand ontstaat, en als je daar op kunt anticiperen, heb je een enorme voorsprong in het gesprek.
Er is één ding dat ik keer op keer terugzie:
Als mensen ergens écht hun best voor hebben gedaan, wordt het bijna onmogelijk voor hen om kritiek te accepteren.
Het voelt als een aanval op hun inzet, hun toewijding. Op zo’n moment valt alles weg. Het idee dat ze nóg meer verantwoordelijkheid moeten nemen, kan er simpelweg niet meer in.
Dus als je echt gehoord wilt worden, en het onderwerp raakt iets waar iemand enorm hard aan gewerkt heeft, weet dan dat deze blokkade bijna onvermijdelijk is. En dat betekent dat je je aanpak moet aanpassen.
Hoe breek je door deze weerstand?
Eerst erkenning geven – Zorg ervoor dat je het standpunt en perspectief van de ander erkent. Dit betekent niet dat je het met alles eens moet zijn, maar laat zien dat je begrijpt wat hun intentie was.
Overdrijf in empathie – Benoem hoe belangrijk hun inzet en gevoelens zijn. Houd rekening met hun gevoeligheden en laat duidelijk merken dat je hun inspanning waardeert.
Weerstand is niet altijd een bewuste keuze; het ontstaat vaak als mensen het gevoel hebben dat hun inspanningen over het hoofd worden gezien. Door proactief begrip te tonen, houd je het gesprek open en geef je jezelf en de ander de kans om écht naar elkaar te blijven luisteren.