Wat is mediation?
Mediation is een vorm van ADR (Alternative Dispute Resolution), ofwel conflictbemiddeling die in Nederland steeds vaker wordt ingezet voor het oplossen van (juridische) geschillen. Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij je een gestructureerd gesprekstraject doorloopt. Onder begeleiding van een mediator ga je in gesprek en werken jullie gezamenlijk naar een weg uit het conflict. De mediator is neutraal en onpartijdig. Zij begeleidt jullie naar een uitkomst die recht doet aan de behoeften en belangen van alle betrokken partijen. Mediation is altijd vrijwillig. Zowel de mediator als beide conflictpartijen kunnen op ieder moment besluiten om het traject te beëindigen.
Waarom mediation?
Mediation is een manier om snel en betaalbaar tot een weg uit het conflict te komen. De mediator zorgt ervoor dat jullie weer in gesprek met elkaar kunnen en samen een oplossing vinden die voor beide partijen acceptabel is. Zo voorkomt de mediator dat je vast komt te zitten in een uitkomst die je niet wenselijk vindt. Hiermee worden ellenlange juridische processen voorkomen en bespaar je tijd en geld. Binnen een paar weken staan er duidelijke afspraken op papier en kun jij het conflict achter je laten.
![Delta beeldmerk](/assets/logos/delta-wit.png)
Hoe verloopt een mediation traject?
1. Intake en informeren
Als je overweegt om een mediation bureau in te zetten, dan kun je ons bellen voor een gratis intake/advies gesprek. We bespreken dan kort het conflict en de mogelijkheden die we je kunnen bieden. We informeren en adviseren je over de duur, de prijzen en wat je kunt verwachten.
2. Voorgesprekken en afspraken
Wanneer jullie hebben besloten om mediation te gaan doen, zullen er voorbereidende gesprekken plaatsvinden. Hierbij kunnen jullie, als daar behoefte aan is, los van elkaar met de mediator spreken. Deze gesprekken zijn niet verplicht. Ook worden van tevoren enkele afspraken op papier gezet en besproken, zodat je precies weet waar je aan toe bent in het verloop van het traject.
3. Mediation gesprekken
De gezamenlijke mediationgesprekken gaan van start. In de gezamenlijke gesprekken gaan we op zoek naar waar het jullie werkelijk om te doen is. Veiligheid en vrije wil staan voorop: je hoeft niets te doen waar je niet achter staat. Alle nieuwe informatie die tijdens een mediationtraject besproken wordt, valt onder de geheimhoudingsplicht.
4. Afsluiting
Aan het einde van het mediationtraject worden de in overeenstemming gemaakte afspraken vastgelegd, als basis voor een vaststellingsovereenkomst. Deze afspraken worden vanaf het moment van tekenen bindend. Je weet zo precies waar je aan toe bent.
1-op-1 mediation
Vaak vinden mediation gesprekken plaats met twee mensen die een conflict met elkaar hebben (de conflictpartijen) én de mediator. Er is dan altijd de mogelijkheid om gesprekken aan te vragen waar jij alleen met de mediator praat, zonder het bijzijn van de andere conflictpartij.
groepsmediation
Mocht je een conflict hebben waar meerdere mensen bij betrokken zijn, dan kun je ervoor kiezen om groepsmediation te doen. De mediator(s) kunnen hier groepsgesprekken begeleiden, of groepsgesprekken combineren met 1-op-1 gesprekken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich gehoord en betrokken voelt.
![Delta beeldmerk](/assets/logos/delta-wit.png)
Veelgestelde vragen over Mediation
Mag ik iemand meenemen?
Mocht je iemand mee willen nemen die jou kan helpen bij het proces van mediation, dan kan dat in overleg met de mediator en de andere partij. Beide partijen moeten hiermee instemmen.
Kan iemand mediation weigeren?
Een van de kernprincipes van mediation is dat het vrijwillig is. Bij mediation ben je conflicteigenaar en maak je zelf de keuzes, je kan tot niets worden geforceerd. Iemand kan dus altijd mediation weigeren of tijdens het mediationtraject besluiten dat ze niet verder willen met mediation.
Getoetste en gekwalificeerde mediators
Het MfN-register, waarbij onze mediators zijn aangesloten, is hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators. Met dit keurmerk garanderen wij jou de beste kwaliteit en inhoudelijke kennis van zaken. Onze mediators zijn getoetste en gekwalificeerde conflictbemiddelaars die begeleiden bij het zoeken naar oplossingen voor uiteenlopende conflicten. Het MfN-register werkt met verplichte opleidingspunten, waardoor onze mediators zich blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van relevante veranderingen. Door de MfN word je als klant/afnemer van mediation ook beschermd door het klacht-en tuchtrecht.
![MfN Registermediator logo](/assets/logos/mfn-registermediator-wit.png)
![Delta beeldmerk goud](/assets/logos/delta-logo-d-gr.png)